Behövs för: | regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet. |
---|
Brist: | K-vitamin kan även bildas av bakterierna i tarmen vilket medför att det är mycket sällsynt med brist på vitamin K.
De enda som egentligen behöver ett K-vitamintillskott är nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och därför saknar de bakterier som kan bilda K-vitamin. För lite K-vitamin kan orsaka blödningar hos barn och därför rekomenderas att alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln. |
---|
Rekommenderat dagligt
intag: | Behovet av K-vitamin varierar med bl.a. ålder och kön.
Behovet av K-vitamin anges till cirka 1 µg per kg kroppsvikt, vilket fastställer det dagliga rekommenderade intaget av K-vitamin till följande: Män: 80 µg Kvinnor: 60 µg |
---|
Finns i: |
K-vitamin finns i många livsmedel, bland annat njure och lever. Det finns även höga halter i gröna bladgrönsaker, till exempel i broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och i vitkål. Även i majonnäs och vissa rapsoljor fanns höga halter k-vitamin.
K-vitamin kan också bildas direkt i kroppen av bakterierna i tarmen. Exempel | Portions- storlek | Mängd K-vitamin per portion, µg | Broccoli | 100 g | 110-290 | Brysselkål | 100 g | 220-290 | Grönkål | 100 g | 220 | Vitkål torr vikt | 100 g | 100-150 | Avocado | 100 g | 90 | Gröna ärtor | 100g | 90 | Lever | 100 g | 90 |
|
---|