A
K-vitamin


Behövs för:regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet.
Brist:K-vitamin kan även bildas av bakterierna i tarmen vilket medför att det är mycket sällsynt med brist på vitamin K. De enda som egentligen behöver ett K-vitamintillskott är nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och därför saknar de bakterier som kan bilda K-vitamin. För lite K-vitamin kan orsaka blödningar hos barn och därför rekomenderas att alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln.
Rekommenderat dagligt intag:Behovet av K-vitamin varierar med bl.a. ålder och kön. Behovet av K-vitamin anges till cirka 1 µg per kg kroppsvikt, vilket fastställer det dagliga rekommenderade intaget av K-vitamin till följande: Män: 80 µg
Kvinnor: 60 µg
Finns i: K-vitamin finns i många livsmedel, bland annat njure och lever. Det finns även höga halter i gröna bladgrönsaker, till exempel i broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och i vitkål. Även i majonnäs och vissa rapsoljor fanns höga halter k-vitamin. K-vitamin kan också bildas direkt i kroppen av bakterierna i tarmen.
ExempelPortions-
storlek
Mängd K-vitamin
per portion, µg
Broccoli100 g110-290
Brysselkål100 g220-290
Grönkål100 g220
Vitkål
torr vikt
100 g100-150
Avocado100 g90
Gröna ärtor100g90
Lever100 g90