Behövs för: | Proteinproduktion och celldelning. | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brist: | Påverkar nybildningen av celler och märks tidigast hos snabbväxande celler som röda och vita blodkroppar. | |||||||||||||||||||||
Kan leda till en speciell form av blodbrist och kan bero på dålig kost. Lågenergiförbrukare, alkoholister och andra som lever på ensidig kost tillhör riskgruppen. Dit hör även den som har skador på övre tunntarmen, t ex på grund av obehandlad överkänslighet mot gluten. | ||||||||||||||||||||||
Rekommenderat dagligt intag: | Vuxna: 0,2 mg Gravida kvinnor: 0,4 mg Ammande: 0,3 mg | |||||||||||||||||||||
Finns i: | Lever, okokta
grönsaker, fullkornsbröd mm. Namnet folsyra kommer av latinets folium, blad; gröna bladgrönsaker innehåller särskilt stora mängder.
| |||||||||||||||||||||
Obs! | Det rekommenderade dagliga intaget är ganska högt, eftersom folsyra är känsligt för värme. Stora förluster kan uppstå i tillagningen, speciellt vid långkok och varmhållning. |