Ta kål mot sjukdomarna.

 

Det finns flera olika typer av kål, t.ex. grönkål, vitkål, rödkål, brysselkål och broccoli och alla sorter har visat sig vara nyttiga.

Man har t.om. i olika kulturer använt kål som en medicinalväxt. De tidigaste dokumenterade fallen då man använt kål som medicin var i antikens Grekland.

Alla former av kål är rika på järn, kalcium, betakaroten, kalcium, fibrer, vitaminer och olika typer av antioxidanter. Grönkål innehåller t.ex. mycket mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Vitkål innehåller vitamin B1, vitaminB2 och vitamin C. Rödkål innehåller även  vitamin K som har en central roll i regleringen av blodkoagulationen och sorter som broccoli, grönkål och brysselkål innehåller dessutom mycket folsyra och kalium.

Flera undersökningar har genom åren har visat att kål skyddar mot olika typer av cancer. Bl.a. mot cancer i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer. Kål innehåller glukosinolater som finns i kål och som kan omvandlas till isothiocyanateföreningar,
vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid  cancer i urinblåsan, bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.
Isotiocyanater hämmar cancerframkallande ämnen på tre olika sätt. De hindrar cancerframkallande ämnen från att aktiveras, de motverkar
effekterna av cancerframkallande ämnen när de väl har aktiverats och de
påskyndar avlägsnandet av cancerframkallande ämnen från kroppen.

Kålets cancer-förebyggande effekter beror även  delvis, på det stora
innehållet av antioxidanter. Med hjälp av antioxidanterna motverkar vi oxidativ
stress och kan på så sätt hålla och friskare och mer motståndskraftiga.  T.ex. har rödkål visat sig innehålla 36 olika sorter av antocyaniner (typ av flavonoider och  fytonäringsämnen) som i en studie utförd av forskare från amerikanska Jordbruksministeriets Research
Service (ARS) publicerad  i Journal of Agricultural and Foodchemistry. visade sig ha cancerförebyggande effekter.

Vidare har undersökningar visat att kålen innehåller ämnen som är bra för nervernas funktion, magsmätningen, våra muskler, blodkärlen och transporten av syre i våra kroppar. Kålväxter  innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL-kolesterolet.  Alla kålsorter är bra för immunförsvaret då de innehåller antiinflammatoriska ämnen, i synnerhet rödkålen.

Vill du maximera hälsoeffekterna av kål har den senaste forskningen visat att du bör inkludera så många olika typer av kol som möjligt i din kost. Ångkokning är mycket mer effektiv vad det gäller att bevara kålens näringsvärde jämfört med att till exempel tillaga den i mikron.

Frysta grönsaker har övrigt visat sig behålla näringsvärdet så du förlorar inga viktiga näringsämnen genom att köpa frysta kålsorter.

Comment (1)

  1. intressant om olika kålsorter.jag äter stora mängder rödkål.vitkål.broccoli.brysselkål varje dag.lite pasta o smör o salt.gott o nyttigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *