Oro och ångest kan vara mer eller mindre plågsam, men det hindrar oss från att må bra i nuet. Här får du tips på hur du kan hantera din oro på ett bra sätt.
1.
Iaktta vilka situationer som gör dig orolig. Men undvik sedan inte dessa situationer, utan förbered dig på att du kan bli orolig eller känna ångest, och gör det du hade tänkt iallfall. På så sätt låter du inte oron begränsa ditt liv. Och för varje gång du vågar utsätta dig för en sådan situation så blir det lite lättare nästa gång. Om du istället undviker dessa situationer blir det en ond cirkel som gör att du blir allt mer begränsad.
2.
Är det något specifikt du oroar dig för som du faktiskt kan göra något åt? Genom att ta itu med detta blir det en sak mindre på obehagslistan. Det kommer att kännas positivt när du väl har klarat av det där samtalet, sagt det du tycker till den du är lite rädd för eller betalat in påminnelsen av räkningen. Genom att minska anledningarna till oro blir du lugnare istället för att de ska ligga och gnaga inom dig.
3.
Sträva efter att generellt minska din orosnivå. Lär dig en avslappningsteknik som du kan ta till i oroliga situationer. Skapa rutiner som bildar en hållbar struktur även om livet i övrigt känns kaotiskt. Att göra en planering för vad du ska göra och följa den minskar i viss mån oron. Försök också att ha fasta tider för sömn och måltider.
4.
Motionera mera och ät hälsosam kost. Motion frisätter endorfiner och andra substanser i kroppen som får dig att bli på gott humör och känna dig lugn och tillfreds. Dessuotom får du på sikt en god psykisk effekt av träningen. När kroppen är i balans är också chansen större att psyket är det också. Sinnet påverkas också av vad vi äter, så undvik socker och vitt mjöl och ät istället grönsaker och en fiberrik kost som gynnar tarmfloran.
5.
Ta kontroll över andningen. När du blir orolig andas du ytligt och snabbt. Genom att förändra andningen till djup och långsam kan du lugna dig själv. Pröva att andas djupa lugna andetag när du känner att oron börjar komma.
6.
Om du oroar dig för någon annan, ett barn, en släkting eller någon som är sjuk. Fundera över om du oroar dig bortom vad som är ditt ansvar. Ta hand om dem du ska ta hand om men sätt också gränser när andras ansvar faller in. Tala om för någon som har problem att du är orolig men att det är denne person9. som har ansvaret och släpp sedan din oro.
7.
Släpp taget om sådan du inte kan göra något åt. Tänk på sinnesrobönen. ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”
8.
Diskutera med andra om livsåskådningsfrågor. Att se världen som präglad av en gudomlig ordning som kan bistå oss kan hjälpa till att minska oron.
9.
Fundera över ärftliga aspekter på din oro. Är det fler i din släkt som också är oroliga eller ångestfyllda? Kan några situationer i barndomen ha påverkat?
10.
Träna dig att vara i nuet istället för att fasa över vad som komma skall. Tids nog kan du ta itu med morgondagens plågor och kanske det visar sig att det då inte alls är så farligt som du hade befarat.