Ingefära (Zingiber officinale) fungerar både som krydda och medicinalväxt. Inom asiatisk medicin har den används t.ex. mot magbesvär som t.ex. sura uppstötningar, förstoppning och illamående, men också vid förkylningar, migrän och ledbesvär. Dess effekt mot illamående vid graviditet och vid kemoterapi mot cancer som komplement till annan behandling har också kunnat visats i modern forskning.
Men den största nyttan med ingefära kanske är att den är antiinflamatorisk. Den innehåller ämnen som tycks ha liknande effekter som det smärtstillande ämnet acetylsalicylsyra.
Många upplever också lindring vid ledbesvär som artros och reumatism, men effekten vid ledbesvär anses inte tillräckligt väl dokumenterad för att ingefära ska kunna rekommenderas. Ett par studier antyder dock en viss smärtlindring vid artros.
Ingefära har också blodförtunnande egenskaper samt att den vidgar de ytliga blodkärlen och ökar svettutsöndringen vilket gör att kroppen kyls bättre. Samtidigt kan man känna sig lite varm när man ätit mycket ingefära, vilket kan bero på ökad ämnesomsättning.
Ingefära kan också användas till te vid förkylning. Den stimulerar salivutsöndringen vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen.
Recept på ingefärste:
Lägg 3-5 skivor rå ingefära i en stor tekopp.
Häll över 3 dl kokande vatten.
Täck koppen och låt dra 10 – 15 minuter.
Ta bort ingefäran.
Söta eventuellt med honung.
En färsk genomgång av tio studier visar att ingefära kan förbättra blodsockerkontroll och insulinkänslighet. Därmed skulle ingefära vara användbart som komplement vid typ 2 diabetes.
Man kan själv odla ingefära.