Det finns mycket vi själva kan göra för att boosta vårt immunförsvar och få en bättre motståndskraft mot sjukdomar och infektioner
Sov ordentligt
Forskare har konstaterat att många molekyler som är associerade med sömn eller vakenhet kan påverka immunförsvarets aktivitet.
Att sova vid regelbundna tider är bra. Brittiska forskare har visat på att vår känslighet för virusinfektion påverkas av vår inre dygnsrytm. Genom att studera en av de gener som styr den biologiska klockans rytm upptäckte forskarna att influensavirus lättare sprider sig mot kvällen när genen är mindre aktiv. När forskarna rubbade den biologiska klockgenen, i antingen människoceller eller möss, fann de att tidpunkten för infektion inte längre spelar någon roll. Detta tyder på att personer som har en störd dygnsrytm, kan vara mer mottagliga för virussjukdomar.
Stressa inte
Att inte stressa utan att ta sig tid att rå om sig själv ger de bästa förutsättningarna för ett starkt immunsystem.
Kanske har du upplevt att du blir nedstämd av att vara sjuk, men forskning tyder på att det också kan vara tvärtom.
T.ex. har man sett att serotonin, en signalsubstans som styr sömnen och vårt humör påverkar en viss typ av immunceller. Stress och depression kan alltså medföra ett försämrat immunförsvar.
Ät hälsosamt och varierat
Vid näringsbrist fungerar inte immunsystemet som det ska. Aktivering av immunförsvaret kräver dessutom extra mycket energi och en mängd olika näringsämnen behövs. Det kan t.ex. vara bra att äta frukt och bär som innehåller mycket antioxidanter t.ex. blåbär. Även broccoli är bra för immunförsvaret.
Honung, vitlök, ingefära och gurkmeja har visat sig vara bra för att hjälpa kroppen att motverka infektioner.
Honung och vitlök fungerar antibakteriellt.
Ingefära, surkål och gurkmeja är bra för matsmältningen och en god tarmflora och fungerar dessutom antiinflammatoriskt.
C-vitamin och D-vitamin är t.ex. två vitaminer som bidrar till immunsystemets normala funktion.
Vitaminer och mineral som bidrar till immunsystemets normala funktion:
A-vitamin
B-vitamin (B6 och B12)
C-vitamin
D-vitamin
Zink
Selen
Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.
En god tarmflora
En varierad tarmflora med nyttiga tarmbakterier är avgörande för ett optimalt immunförsvar och för att kunna stå emot virus och bakterier.
Motion
Motion i lagom mängd stärker immunförsvaret.
Uppvärmning av kroppen genom bastubad eller varma bad
Inducerad uppvärmning av kroppen genom varma bad eller bastubad har visat sig kunna trigga immunsystemet bl.a. genom en ökad produktion av monocyter. Läs mer
Körsång
Forskning har faktiskt visat att personer som sjunger körsång har ett starkare immunförsvar. Vid körsång frisläpps bland annat dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. En tysk studie visade också att antikroppar mot virus i våra slemhinnor ökade hos personer som sjöng i kör.
Korta stunder av oro
Korta perioder av oro eller stress kan kicka igång vårt immunsystem. Det tycks fungera som en varningssignal när man upptäcker och tänker på en fara så ger det en signal till de vita blodkropparna att vara mer beredda samt ge en ökad produktion av vita blodkroppar.
Stress eller oro som håller i sig längre kan däremot ställa till besvär som störd sömn och därmed sämre fungerande immunsystem.