Konsumtion av ultraprocessade livsmedel som t.ex. läsk, energidryck, processat kött, snacks etc har visat sig vara förknippat med accelererat biologiskt åldrande. Det har man visat i studier där det biologiska åldrandet påvisats med 36 biomarkörer.
Ultraprocessad mat har sedan tidigare visat sig påverka biologiskt åldrande bl.a. genom:
Oxidativ stress: Ultraprocessad mat innehåller ofta tillsatser och kemikalier som kan öka oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress skadar celler och DNA, vilket kan påskynda åldrandet.
Inflammation: Konsumtion av ultraprocessad mat kan leda till kronisk inflammation, som är en känd faktor för att öka den biologiska åldern och bidra till åldersrelaterade sjukdomar.
Telomerförkortning: Telomerer är skyddskapslar på slutet av kromosomer som förkortas med åldern. Studier har visat att dålig kost, inklusive hög konsumtion av ultraprocessad mat, kan påskynda förkortningen av telomerer, vilket indikerar snabbare cellulärt åldrande.
Metabolisk hälsa: Ultraprocessad mat är ofta rik på socker, fett och kalorier, vilket kan leda till metaboliska problem som fetma, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa tillstånd kan öka den biologiska åldern.
Mikrobiomets hälsa: Ultraprocessad mat kan störa balansen i tarmens mikrobiom, vilket kan påverka allt från immunförsvar till mental hälsa och bidra till en ökad biologisk ålder.
För att ytterligare undersöka sambandet mellan konsumtion av ultraprocessade produkter och biologiskt åldrande genomförde forskare en analys av 22495 personer med medelåldern 55,6 år och varav 52% var kvinnor.
Matkonsumtionen utvärderades med ett frågeformulär som omfattade 188 livsmedel som kategoriserades i fyra grupper; från minimalt processade livsmedel (t.ex. frukt, grönsaker, kött och fisk) till ultraprocessade produkter.
Intaget ultraprocessade produkter bestämdes utifrån hur mycket deras totala intag av mat och dryck som konsumerades per dag och hur mycket av det som bestod av ultraprocessade produkter.
Deltagarna kategoriserades utifrån hur mycket ultraprocessade produkter deras kost bestod av samt dietkvalitet utifrån Mediterranean Diet Score.
Biologisk ålder beräknades med hjälp av 36 blodbiomarkörer och skillnaden mellan den genomsnittliga biologiska och kronologiska åldern analyserades.
Ett högt intag av ultraprocessade produkter var associerat med accelererat biologiskt åldrande jämfört med de med lågt intag, med en genomsnittlig skillnad på ca 5 år hos de med lägst respektive högst intag av ultraprocessad mat.
Ett lågt näringsinnehåll i den ultraprocessade maten förklarade en liten del av skillnaden men inte hela.
källor:
https://www.medscape.com/viewarticle/ultraprocessed-foods-linked-faster-biological-aging-2024a1000l7u
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000291652400813X?via%3Dihub
Oxidativ stress och inflammation:
- Fiolet, T., et al. (2018). ”Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort.” BMJ, 360:k322 .
Länk till studien - Denna studie visar samband mellan hög konsumtion av ultraprocessad mat och ökad risk för cancer, delvis på grund av ökad inflammation och oxidativ stress.
Telomerförkortning:
- Leung, C. W., et al. (2014). ”Dietary intake and telomere length: Findings from the National Health and Nutrition Examination Survey.” American Journal of Epidemiology, 179(12), 1429–1439.
Länk till studien - Denna studie visar att en kost rik på processad mat och socker är associerad med kortare telomerer, en markör för cellulärt åldrande.
Metabolisk hälsa och biologisk ålder:
- Srour, B., et al. (2019). ”Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé).” BMJ, 365:l1451 .
Länk till studien - Denna studie visar att hög konsumtion av ultraprocessad mat ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som är en viktig faktor för biologisk ålder.
Mikrobiomets hälsa:
- Zinöcker, M. K., & Lindseth, I. A. (2018). ”The Western Diet–Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease.” Nutrients, 10(3), 365.
Länk till studien - Denna artikel diskuterar hur en västerländsk kost, inklusive ultraprocessad mat, kan störa tarmens mikrobiom och bidra till metaboliska sjukdomar.
Allmänna effekter av ultraprocessad mat:
- Monteiro, C. A., et al. (2019). ”Ultra-processed foods: what they are and how to identify them.” Public Health Nutrition, 22(5), 936–941.
Länk till studien