Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp och kantareller. Bioaktiviteten är något lägre för vitamin D2 än för vitamin D3.
Nyligen upptäckte man också att äggula innehåller ytterligare en form av D-vitamin; 25(OH)-vitamin D. 25(OH)-vitamin D har fem gånger så hög bioaktivitet som vitamin D3.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit.