Att raffinerat socker i för stora mängder är skadligt för människokroppen och vår hälsa känner de flesta till. Men de negativa effekterna är fler och allvarligare än att det bara ger obalans i hormonsystemet genom att påverka insulin-frisättningen och på sikt riskerar att orsaka sjukdomar och besvär som diabetes, övervikt och inflammation.
Dr Nancy Appleton i Kalifornien, USA, har genom studier av patientjournaler och forskningsresultat i medicinska tidskrifter summerat sockrets negativa effekter på kroppen. Negativa effekter som man i högre eller mindre grad kan koppla till raffinerat socker är:
Socker kan försvaga kroppens immunförsvar
Socker kan bidra till sämre motstånd mot infektioner av bakterier
Socker kan påverka mineralbalansen i kroppen negativt
Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn
Socker kan påverka barnens betyg i negativ riktning
Socker kan bidra till en höjning av triglyceriderna
Socker kan orsaka njurskador
Socker kan orsaka krombrist
Socker kan orsaka kopparbrist
Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium
Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen
Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor
Socker kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan
Socker kan ge felaktigt fasteblodsocker
Socker kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker)
Socker kan orsaka sur mage
Socker kan öka adrenalinnivån hos barn
Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår
Socker ger försämrad tandstatus
Socker kan leda till tandlossning
Socker orsakar övervikt och fetma
Socker kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal
Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen
Socker kan orsaka ledbesvär
Socker kan orsaka astma
Socker kan orsaka candidiasis (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen)
Socker kan leda till gallsten
Socker kan leda till njursten
Socker förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den
Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar
Socker kan höja det systoliska blodtrycket
Socker kan skada kapillärväggarna
Socker kan orsaka förträngningar i artärer.
Socker kan orsaka åderförkalkning
Socker kan orsaka kärlkramp
Socker ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket kan leda till blodproppar
Socker kan orsaka blindtarmsinflammation
Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS)
Socker kan indirekt orsaka hemorrojder
Socker kan orsaka åderbråck
Socker kan bidra till benskörhet
Socker bidrar till sur saliv
Socker kan leda till nedsatt insulinkänslighet
Socker kan hämma tillväxthormon
Socker höjer kolesterolhalten
Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas
Socker orsakar födoämnesallergier
Socker kan leda till blodförgiftning vid graviditet
Socker kan bidra till eksem hos barn
Socker kan orsaka grå starr
Socker kan orsaka närsynthet
Socker kan orsaka lungemfysem
Socker kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan
Socker sänker enzymernas förmåga att fungera
Socker försämrar vävnadernas elasticitet
Socker kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek
Socker kan öka fettmängden i levern
Socker kan överbelasta och skada bukspottkörteln
Socker leder till vätskeansamlingar i kroppen
Socker kan orsaka förstoppning
Socker kan göra att akillessenan blir skör
Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart
Socker kan orsaka depression
Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora
Socker kan förändra DNA-strukturen
Socker kan orsaka hormonobalans
Socker kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker.
Socker bidrar till uppkomsten av diabetes